Hürriyet

27 Mart 2012 Salı

Közlenmiş Domates Çorbası





Çorba tarihi Çakmaktaş ve Moloztaş'lara kadar gidiyor. Peki kap kacak olmadan çorba nasıl kaynayacak?
Kaya oyuklarına ya da hayvan derilerinin içine konan suyun içine ateşte kızdırılmış taşlar atılıyor! İ.Ö. 6000 civarında çömlek geliyor, İ.Ö. 3600 gibi de metal kazanlar icat ediliyor..İnsanoğlu  ilk çağlardan itibaren çorba yapmaya başlamış ve günümüze kadar bu lezzeti getirmiş..Çorba kelimesi Farsça 'Shorba'dan gelmiş. 'Shor' (tuzlu) ve bâ (suyla pişirilmiş) anlamına gelen iki sözcüğün birleştirilmesiyle ortaya çıkmış..
Çorbanın tarihçesinide verdikten sonra size en sevdiğim çorbalardan biri olan Domates çorbasının tarifini vermek istiyorum..



MALZEMELLER


2 yemek kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı tepeleme un
yarım çay bardağı zeytin yağı
6 adet olgun domates
1 adet soğan,2-3 diş sarmısak
2 çorba kaşığı domates salçası(ev salçası varsa onu kullanın)
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı su
1 adet bulyon
kekik

HAZIRLANIŞI


Yağı tencereye koyun ,unu ilave edip kavurun salçayıda koyarak iyice kavurun..Fırın tesisine domatesleri  ortadan ikiye bölerek koyun ve üstüne soganı halka halka dilimlegin  ve sarmısaklarıda ilave edip yarım çay bardağı kadar zeytin yağını üstüne gezdirin.Fında iyice piştikten sonra  rondodan geçirin ve süzgeçten geçirin ve tencereye ilave edin ve biraz daha pişirin katılaştıktan sonra  içine suyu koyun ve iyice karıştırın ,bulyonu ve tuzu ilave edin  kaynatın ve servis yapacağınız zaman üstüne biraz kekik ilave edin ..

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık gerçekten de görüntü güzel insanın o fincanın kulpundan tutup çekerek içesi geliyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...